Een SSL-certificaat: wat en waarom?

Geplaatst op 4 april 2017

Je komt het steeds vaker tegen: een slotje naast de URL in de adresbalk van de browser. Dit betekent dat de verbinding met die website beveiligd is met een SSL-certificaat. Wat is zo’n certificaat precies en wat heeft u eraan? We leggen het in dit blog uit.

Kortgezegd zorgt een SSL-certificaat voor een betere beveiliging van gegevens tussen een website en de computer van de bezoeker. De verbinding is gecodeerd, waardoor de door jou ingevoerde gegevens alleen door de website-eigenaar gelezen kunnen worden. Mochten je persoonlijke gegevens onderschept worden door een extern systeem, dan kan die daar niks mee. We schreven hier al eerder over.

De uitgevers van SSL-certificaten zijn zogenaamde Certificate Authorities. Deze instanties controleren of jij echt de eigenaar van het domein bent. Vervolgens kan het certificaat op de juiste manier geïnstalleerd worden op de server. De website dient dan nog aangepast te worden. Als dat allemaal in orde is, zal het slotje verschijnen in de adresbalk en is de verbinding met de website beveiligd. Je website is vanaf dat moment te bereiken via https:// in plaats van http://.

Waarom een SSL-certificaat?
Allereerst is een beveiligde website een sterk signaal naar de bezoekers van je website. Het slotje in de adresbalk van de browser geeft vertrouwen. Steeds meer internetgebruikers zijn op de hoogte van de risico’s van het internet. Door het SSL-certificaat laat je zien dat jij de privacy van jouw bezoekers serieus neemt. Dit geeft je een voorsprong ten opzichte van je concurrenten zonder beveiligde website.

Daarnaast ben je volgens de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) verplicht om het verzenden van persoonsgegevens via internet te beveiligen. Dit is evident bij websites waar bezoekers betalingsgegevens (zoals creditcardnummers) achterlaten. Of bij websites waar bezoekers in kunnen loggen. Maar dit geldt dus ook voor een simpel contactformulier. De overheid neemt de veiligheid van internetgebruikers serieus, getuige het feit dat de boetes op kunnen lopen tot € 4.500,-.

Ten slotte helpt een beveiligde website mee aan een betere vindbaarheid via Google. Begin vorig jaar schreven we al over Google’s initiatief HTTPS Everywhere, waarmee de zoekgigant het doel heeft om een veiliger internet te creëren. Door een SSL-certificaat te installeren, waardeert Google jouw website hoger en zal je positie stijgen. Onderdeel van dit initiatief is tevens dat gebruikers van de nieuwste versie van Google Chrome een waarschuwing krijgen als zij persoonlijke informatie in willen vullen op een website zonder SSL-certificaat.

Ben je benieuwd hoe je jouw website kunt beveiligen? Wij vertellen het je graag!